Kuchnia

zupa

Zupa krem z pomidorów (Damiana)
- pomidory z puszki lub świeże dobre jakościowo mięsiste pomidory bez skórki (świetne są hiszpańskie, ale trudne do dostania) - puszek 2 szt.
- suszone pomidory "czyste", czyli nie z zalewy oliwnej - ok. 10-13 plastrów
- świeża bazylia - dwie duże garście
- serek mascarpone lub gęsta śmietana, najlepiej kremówka 30% - ok. 2-3 łyżki stołowe
- wywar warzywny - 1,5-2 szklanki (może być także drobiowy, ale ja polecam z warzyw)
- czosnek - 2-3 duże ząbki
- pieprz i sól
- świeży lub suszony tymianek, oregano (odrobina)
- oliwa z oliwek - do podsmażenia pomidorów, 1-2 łyżki
1. Na patelni lub od razu w garnku, na rozgrzanej oliwie podsmażam pokrojone w paski suszone pomidory.
2. Dodaje czosnek w plasterkach i dbam by się nie przypalił. Mieszam.
3. Po ok. 5 minutach gdy całość się zeszkli, a aromat wypełni nam kuchnię, dodaje pomidory z puszki. Mieszam i chwilę podsmażam.
4. Wlewam wywar. Można zastąpić przegotowaną wodą, choć wiadomo, że ten pierwszy znacznie lepiej podziała na ogólny smak zupy. Proponuje wlewać płyn partiami i patrzeć na konsystencję. Lepiej dolać gdy zupa jest za gęsta, niż potem kombinować jak będzie za rzadka.
5. Całość gotuję na małym ogniu. Dodaje przyprawy: sól i pieprz oraz szczyptę tymianku i oregano. Smakujcie wcześniej całość, jeśli Wasz wywar był przyprawiony! Czasem bowiem już w ogóle nie potrzeba dodawać np. soli.
6. Wrzucam poszarpane listki bazylii. Chwilę trzymam na ogniu. Zdejmuje i dodaje serek (także jak z wywarem, radzę to czynić partiami). Mieszam wszystko razem.
6. Teraz blenderem całość miksuje. Na koniec sprawdzam smak i ewentualnie doprawiam. Zupa powinna być lekko słodkawa, ale z wyczuwalną nutą bazylii, pieprzu i czosnku. Można dodać cukier, szczególnie jeśli użyliście śmietany. W przypadku mascarpone, zwykle to już nie jest konieczne. Wszystko też zależy od słodkości pomidorów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation