Kuchnia

Zamykanie lata czyli czas na przetwory

Marynowane patisony

2 kg patisonów,
10 ząbków czosnku
10 liści laurowych
ziele angielskie
2 cebule
pieprz ziarnisty
koper
gorczyca
1 papryczka chilli
na zalewę:
1,5 litra wody
350 ml octu Jamar
8 łyżek cukru
6 łyżek soli

Patisony umyć i oczyścić. Do słoików włożyć po 2 listki laurowe, ok. 4-5 ziaren ziela angielskiego, kawałek cebuli, kawałek chilli, ok. 1 łyżeczkę gorczycy, ok 5-8 ziaren pieprzu i po 2 ząbki czosnku przekrojonych oraz kawałek kopru. Zagotować wszystkie składniki zalewy i gorącą zalać słoiki. Dokładnie zakręcić i pasteryzować ok. 15 min
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation