Kuchnia

Kulinaria

składniki (na 34 ciastka):

2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 12 łyżeczek rozpuszczonego i ostudzonego masła, 1 szklanka brązowego cukru, 1/2 szklanki białego cukru, 1 jajko + 1 białko jajka (w temp. pokojowej), 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (jeśli nie mamy, można pominąć), ok. 1 szklanka m&m`s (mogą być też inne cukierki tego typu, ale musimy się liczyć z tym, że w tańszych odpowiednikach barwnik łatwiej się rozpuszcza, więc nasze ciastka będą bardzo kolorowe)

przygotowanie:

nastaw piekarnik na 170°c.

mąkę i proszek do pieczenia połącz w misce i odstaw na bok. w oddzielnej misce zmiksuj rozpuszczone masło i brązowy oraz biały cukier, aż do dokładnego połączenia. dodaj jajko i białko jajka, sól oraz ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszaj. stopniowo dodawaj mąkę, cały czas miksując (autorka przepisu poleca mieszać składniki rękoma). na początku masa będzie grudowata, dlatego bądź cierpliwa! na koniec wsyp do ciasta m&m`sy, zostawiając trochę cukierków na dekorację.

teraz pora na lepienie: na jedno ciastka przypadają ok. 2 łyżeczki masy. kulki ciasta wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w parocentymetrowych odstępach. wierzch i boki każdej kulki dekoruj m&m`sami. blachę wstaw na 5 minut do zamrażarki (jeśli masz za małą zamrażarkę, wstaw do lodówki na ok. 10 minut).

piecz ciastka przez ok. 8-12 minut aż ciastka urosną i nabior
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation