Kuchnia

kuchnia

Ciasto jogurtowe z owocami


Składniki:

- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
300 g jogurtu (użyłam morelowego)
- 2 duże jajka
- pół szklanki oleju
- 400 g dowolnych owoców (ja użyłam moreli)


Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier. Mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników (ważne, aby były w temp. pokojowej) i całość mieszamy łyżką do połączenia i uzyskania jednolitej masy. Nie używamy miksera i nie mieszamy zbyt długo! Formę (u mnie 23cm) natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy naszą masę i na wierzchu układamy umyte i przekrojone na pół morele. Gotowe ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 50 minut. Temperatura pieczenia 180 stopni. Pieczemy do suchego patyczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation