Kuchnia

dieta

Potrawy Półgodzinne: Pasta z kaszy jaglanej, marchewki i papryki

składniki na małą porcję

1 filiżanka ugotowanej kaszy jaglanej - TU przepis
1 duża marchew
1 średnia czerwona papryka
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki czerwonej czubrycy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy lub oleju słonecznikowego
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki mielonego kminku lub kuminu (nieco mniej)
odrobina mielonej kolendry - opcjonalnie
szczypta pieprzu i soli do smaku


wykonanie

paprykę pozbawioną nasion i obraną marchew gotujemy na parze do miękkości (można też upiec). paprykę po ugotowaniu wkładamy do woreczka foliowego, po paru minutach jak przestygnie wyjmujemy i obieramy ze skórki. przestudzone warzywa i ugotowaną kaszę wkładamy do kielicha blendera, dodajemy pozostałe składniki i mielimy na gładką masę. w razie potrzeby dodajemy wywaru z gotowania w celu uzyskania kremowej konsystencji. pasta doskonale smakuje na ulubionym pieczywie lub jako "jarzynka" do obiadu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation