Kuchnia

Bułki , chleby, pizza

Chleb na zakwasie z garnka żeliwnego | Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

Zakwas

4 łyżki mąki żytniej (typ 700)
5 łyżek wody

Zaczyn

zakwas żytni
5 łyżek mąki pszennej
100 ml wody

Ciasto

350 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej
250 ml wody
1,5 łyżeczki soli

Wykonanie

Przygotowanie chleba rozpoczynamy od nastawienia zakwasu. Mąkę z wodą mieszamy w szklanym naczyniu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej. Po 3-4 dniach zakwas powinien być gotowy, tzn. powinny być widoczne pęcherzyki powietrza. Gdy zakwas jest gotowy, przygotowujemy zaczyn. Mieszamy zakwas z wodą i mąką i pozostawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc). Następnie możemy przygotować ciasto. Do zaczynu dosypujemy mąkę i dolewamy wodę, doprawiamy solą i zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt ścisłe, dolewamy wody. Powinno dobrze się zagniatać i odchodzić od ręki. Zagniecione ciasto odstawiamy na 2-3 godziny do wyrośnięcia, następnie formujemy bochenek i umieszczamy w okrągłym naczyniu, które wcześniej wykładamy ściereczką posypaną mąką. Chleb powinien wyrastać około 1,5 godziny.

Żeliwny garnek nagrzewamy w piekarniku w 250ºC przez pół godziny, po tym czasie przekładamy ostrożnie chleb do garnka, przykrywamy i pieczemy pół godziny w 250ºC. Następnie odkrywamy garnek i dopiekamy jeszcze chleb przez 15 minut. Po upieczeniu wykładamy bochenek z garnka i studzimy na kratce. Kroimy co najmniej godzinę po upieczeniu. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation