Kuchnia

sosy, pasty, marynaty, masełka

Zielone pesto bazyliowe

Składniki (na około 1/2 szklanki pesto):

• 25 g liści bazylii (1 "doniczka")
• 1/3 małego ząbka czosnku
• 25 g (2 łyżki) orzeszków pinii (zrumienionych na suchej patelni)
• 10 g tartego parmezanu
• 70 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku


Orzeszki piniowe można zastępować pestkami dyni lub orzechami nerkowca lub włoskimi. Zamiast parmezanu można dawać grana padano, pecorino lub inny twardy ser.


Przygotowanie:

Wszystkie składniki utrzeć w moździerzu lub zmiksować blenderem (mają pozostać małe drobinki składników), na koniec doprawiając solą morską i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation