Kuchnia

mniam mniam

ROLADKI Z KAPUSTY I MIĘSA ZAPIEKANE Z SOSEM POMIDOROWYM
To takie gołąbki w innym wydaniu. Nam smakowały bardzo :) Do masy mięsnej można dodać wszystko na co macie ochotę: grzyby (kurki, pieczarki, podgrzybki), paprykę itp. Przepis znalazłam tutaj i oczywiście go lekko zmodyfikowałam :) Polecam! Najlepsze na następny dzień-o ile następnego doczekają ;)





Składniki:

6-7 dużych liści z kapusty włoskiej
300g mięsa mielonego (drobiowego lub wołowego)
1 średnia marchewka
2-3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1 puszka pomidorów bez skórki
sól, pieprz
bazylia, oregano, majeranek





Liście dobrze sparzyć, tak aby miejsce po głąbach były elastyczne. Ostudzić.

Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach, razem z posiekaną drobno cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać do mięsa. Dodać ulubione przyprawy (sól, pieprz, majeranek) i dokładnie wyrobić.

4 liście kapusty ułożyć na folii, tak aby na siebie nachodziły. Rozsmarować masę mięsną i zwinąć jak roladę. Kroić 3cm kawałki. Układać ściśle w naczyniu żaroodpornym wyłożonym pozostałymi liśćmi (2 liście zostawić do przykrycia).

Z pomidorów, bazylii, oregano i czosnku przygotować sos. Pod koniec gotowania przetrzeć go przez sito lub potraktować blenderem.

Przygotowanym sosem zalać roladki. Przykryć kapustą i folią aluminiową. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180*C na min 1h (do miękkości kapusty).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation