Kuchnia

Pierogi

Zdjęcia dla przepisu: Uszka z grzybami przepis dodany przez Alex_M - Przepisy kulinarne - Internetowa książka kucharska

Uszka z grzybami


Składniki

farsz

grzyby suszone 70 g
cebula 1 szt
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
olej 2 łyżki
ciasto

mąka pszenna 1 szklanka
woda ciepła 1/3 szklanki
olej 1 łyżka
sól 1 szczypta


Sposób przyrządzenia

Grzyby myjemy, namaczamy w wodzie na noc, rano gotujemy do miękkości. Studzimy i mielimy na dużych oczkach.

Cebulę drobno posiekaną szklimy na oleju, dodajemy zmielone grzyby, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i smażymy razem kilka minut. Studzimy.

Ciasto:
zagniatamy podane składniki na jednolite, elastyczne ciasto. Wałkujemy na cienki placek i kroimy w kwadraty. Kładziemy po łyżeczce farszu, zlepiamy uszka, gotujemy minutę od wypłynięcia. Podajemy z barszczem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation