Kuchnia

Przepisy desery

Ciasto czekoladowe z czerwonym winem i malinami
składniki:

300g masła
300g cukru trzcinowego
350ml czerwonego wina, wytrawnego lub półwytrawnego
55g gorzkiej czekolady
4 jajka, średniej wielkości
125g jogurtu naturalnego
270g mąki pszennej
70g gorzkiego kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
duża szczypta soli
200g malin
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej!

Dużą foremkę z kominkiem* nasmarować masłem i wysypać mąką. Piekarnik nagrzać do 170st.C. Masło ubić z połową cukru do momentu aż się rozpuści i powstanie jasna, puszysta masa (ok. 10 minut). Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Jajka ubić z pozostałym cukrem na gęsty krem. Suche składniki przesiać. Do masła dodać ubite jajka, potem czekoladę i jogurt, wymieszać. Następnie dodawać na zmianę wino i suche składniki. Część ciasta przełożyć do foremki, posypać połową malin, nakryć kolejną częścią ciasta i przesypać malinami, równomiernie rozsmarować pozostałe ciasto. Piec 35-45 minut do suchego patyczka. Ostudzić w foremce na kuchennej kratce.

Przed podaniem koniecznie ozdobić ganache przygotowanym w kąpieli wodnej z gorzkiej czekolady, wina i kremowej śmietanki (100g czekolady + 4 łyżki wina + 4 łyżki śmietanki).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation