Kuchnia

Przepisy desery

Sernik na zimno z galaretką - Wypieki Beaty

Składniki
składniki biszkoptu:
2 jajka
⅓ szklanki cukru
⅓ szklanki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
składniki masy serowej
600 g gęstego twarogu sernikowego
400 g mleka skondensowanego słodzonego
4 łyżeczki żelatyny
⅓ szklanki zimnej wody
dodatkowo:
galaretka truskawkowa
truskawki do dekoracji
Wykonanie
wykonanie biszkoptu:
Zmieszaj razem obie mąki, jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Wyłącz mikser i powoli dodaj stopniowo mąkę do jajek - mieszaj delikatnie łopatką.
Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm - wyłóż jej dno papierem do pieczenia, boki pozostaw bez smarowania. Wlej ciasto do tortownicy. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw biszkopt do wystudzenia - nie ściągaj z niego foremki (dalsze kroki będą wykonywane już w tej tortownicy).
Przygotuj galaretkę - rozpuść ją według przepisu na opakowaniu (możesz zmiejszyć ilość wody do 400 ml). Odstaw galaretkę do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
Przygotuj mniejszą foremkę - jej dno wyłóż grubą folią aluminiową, albo folią spożywczą, tak aby wystawała poza obrys, zamknij rant tortownicy i podnieś wystającą folię do góry, przyklepując do boków. Na całą foremkę od spodu nałóż dodatkową warstwę folii i również przyczep do boków.
Gęstniejącą galaretkę wlej do przygotowanej tortownicy i wstaw do lodówki do pełnego ścięcia.
wykonanie masy serowej:
Rozpuść żelatynę w zimnej wodzie i poczekaj aż napęcznieje, potem podgrzej krótko w mikrofalówce (w odciankach po około 10 sekund), albo w kąpieli wodnej. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
Zmiksuj razem twaróg i mleko skondensowane do momentu, aż masa będzie jednolita. Dodaj żelatynę i wszystko razem chwilę zmiksuj.
Na spód biszkoptowy - (ja swój obkroiłam lekko wokół obwodu, tak aby twaróg zasłonił ciasto z zewnątrz) wyłóż około ⅓ masy twarogowej, aby przykryła cały biszkopt. Teraz ostrożnie połóż na środku galaretkę - jeśli masa sernikowa wyszła ci zbyt płynna, to przed tą "operacją" umieść ciasto na około 15 minut w lodówce, tak aby masa stężała.
Na galaretkę i boki wyłóż pozostałą masę sernikową. Całość umieść w lodówce do pełnego stężenia.
Przed podaniem delikatnie obkrój nożem boki ciasta i ostrożnie zdejmij rant tortownicy. Ciasto udekoruj truskawkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation