Kuchnia

jabłkowo-szarlotkowo

szarlotka z orzechami:

kruche ciasto -
50 dkg mąki,
30 dkg masła,
15 dkg cukru,
2 żółtka,
1 jajko,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki śmietany,

masa orzechowa -
30 dkg orzechów,
10 dkg masła,
10 dkg cukru,
2 łyżki miodu

masa jabłkowa -
2 kg jabłek,
kisiel lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
rodzynki

składniki na ciasto zagnieść i schłodzić po czym podzielić na 3 równe części.

orzechy posiekać.

masło, cukier i miód na masę orzechową podgrzać w rondelku, dodać orzechy i gotować około 5 minut mieszając.

schłodzone ciasto rozwałkować do wielkości tortownicy i upiec oddzielnie 2 placki. na ostatni wylać masę orzechową i upiec razem (około 15-20 minut do zarumienienia). jabłka obrać i starkować na grubych oczkach. przełożyć do garnka i wymieszać z kisielem w proszku lub mąką ziemniaczaną. dodać rodzynki i chwilę podgotować wszystko. jeden z upieczonych kruchych placków przełożyć z powrotem do tortownicy (można wyłożyć jej boki papierem do pieczenia) i rozsmarować na nim połowę jeszcze ciepłej masy jabłkowej. na jabłka ułożyć drugi placek i ponownie nałożyć warstwę jabłek. ostatnią warstwę przykryć plackiem z masą orzechową. zostawić ciasto w chłodnym miejscu na co najmniej godzinę, ale szarlotka najlepsza będzie na drugi dzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation