Kuchnia

Pychoty

Naleśniki z farszem mięsno -pieczarkowym i mozzarellą :


Składniki na naleśniki (10 sztuk o średnicy 20 cm):
2 jajka
250 ml mleka
180 ml wody
1½ szklanki mąki pszennej
½-1 łyżeczka cukru
¾ łyżeczki soli
ewentualnie 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Składniki na farsz mięsno-pieczarkowy:

400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
200 g pieczarek
1 mały ząbek czosnku
1 cebula (ok.80g)
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki śmietany
sól, cukier, pieprz do smaku
1-2 łyżki oleju

Dodatkowo:

200 g startego sera mozzarella
ok. 100 ml gotowego sosu pomidorowego
olej do smażenia naleśników

Wykonanie farszu mięsno-pieczarkowego:

Obraną i posiekaną cebulę podsmażamy na oleju do zeszklenia. Dodajemy obrane i starte na tarce o dużych oczkach pieczarki, podsmażamy do odparowania nadmiaru wody. Dodajemy mielone mięso wraz z przepuszczonym przez praskę czosnkiem, smażymy 10-15 minut. Doprawiamy solą, cukrem, pieprzem. Dajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Na końcu dodajemy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki, dokładnie mieszamy i zestawiamy z ognia.

Wykonanie naleśników:

Jajka mieszamy z mlekiem, dodajemy sól, cukier i ewentualnie natkę pietruszki. Dodajemy porcjami mąkę i wodę. Smażymy naleśniki na małej ilości oleju z obu stron na złoty kolor. Naleśniki posypujemy połową mozzarelli, nakładamy farsz i zwijamy w rulony. Układamy na głębokiej patelni z rozgrzanym olejem (4-5 łyżek). Podsmażamy z obu stron. Pod koniec polewamy sosem i posypujemy resztą mozzarelli i jeszcze chwilkę trzymamy pod pokrywką na małym ogniu.
Podajemy na ciepło

SMACZNEGO :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation