Kuchnia

Pychoty

Gulasz z cieciorki

250 g ciecierzycy (dałam z puszki)
duża czerwona cebula
ząbek czosnku
1,2 kg dojrzałych pomidorów
4 małe patisony
po 1 czerwonej, pomarańczowej i żółtej papryce (nie miałam patisonów, więc dałam też zieloną)
3 strączki papryczki chilli
2 łyżki oliwy

wersja przepisowa:
1 łyżeczka listków tymianku
chilli w proszku
sól, pieprz

moja wersja:
ok. 2 cm. korzenia imbiru
łyżeczka listków rozmarynu
łyżeczka curry
łyżeczka cukru
chilli
sól, pieprz

Cebulę, czosnek i imbir drobno pokroić. Chilli i papryki oczyścić z nasion, pokroić w paski. Patisony pokroić na połówki. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie, dusić cebulę z czosnkiem (i imbirem), patisonami i papryką przez 3-4 minuty. Dodać pomidory, chilli i przyprawy, a gdy pomidory puszczą sok - ceciorkę. Dusić przez 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation