Kuchnia

kuchnia

Ziemniaczki smażone z rozmarynem
Składniki:
ok. 1 kg ziemniaków
odrobina oliwy
rozmaryn
estragon
papryka słodka
sól, pieprz

sos czosnkowy jako dodatek (opcjonalnie)


Ziemniaki podgotować lekko ok 10 minut w osolonej wodzie. Mają być jeszcze lekko twarde. Odcedzić i wystudzić dokładnie, a następnie pociąć w ćwiartki.
W szerokiej patelni rozgrzać oliwę (ok 2-3mm), na rozgrzaną wrzucić ziemniaki i smażyć kilka minut do miękkości. Pod koniec posypać estragonem, rozmarynem, papryką słodką, solą i pieprzem. Gdy się zezłocą, będą miękkie w środku, a chrupiące zewnątrz wówczas wykładamy na półmisek i podajemy. Idealnie smakują z sosem czosnkowym lub porcją grillowanego mięsa ( u nas np karczek w miodowo-sojowej marynacie)
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation