Kuchnia

Drob

Kurczak po indyjsku
Składniki:
600 g piersi kurczaka
6 ząbki czosnku
2 czerwone papryczki chili
8 cm świeżego imbiru
1 duża cebula
3 łyżki miodu
7 łyżek słodko-pikantnego sosu chili
2 łyżki mielonej słodkiej papryki
2 łyżki curry*
1/2 łyżeczki cynamonu
100 ml wody
pieprz
sól
oliwa z oliwek
Dodatkowo:
świeża kolendra
3 porcje ryżu
Przygotowanie:
Czosnek,papryczkę chili i imbir drobno siekamy.Kurczaka kroimy w kostkę,delikatnie oprószamy solą i pieprzem,mieszamy i odstawiamy na bok.Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i lekko podsmażamy przygotowane warzywa.Dodajemy kurczaka i smażymy wszystko razem około 5 minut.W tym czasie kroimy cebulę w piórka i dodajemy ją do kurczaka.Całość smażymy około 1-2 minuty,aż cebulka zmięknie.Dodajemy przyprawy:słodką paprykę,curry i cynamon.Mieszamy i dalej podsmażamy.Po chwili dodajemy miód i sos chili.Gotujemy około 5 minut mieszając od czasu do czasu.Na koniec dodajemy wodę,aby rozrzedzić sos,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Gotujemy całość jeszcze przez około 3-4 minuty,aż smaki się połączą.Danie podajemy z białym ryżem posypane obficie świeżą kolendrą.

* użyłam curry medium
Inspiracja: Moje pasje
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation