Kuchnia

Przepisy

Pumpkin Knots - dyniowe supełki


Tak więc zaczynamy od pysznych, puszystych i mięciutkich bułeczek. Wspaniałe. Zwłaszcza jeszcze ciepłe i np. z masłem czosnkowym. Fenomenalny początek dnia.



Składniki na 10 bułeczek:

* 1/2 szklanki puree z dyni
* 1 paczka suchych drożdży (instant, Dr Oetkera)
* 1/2 szklanki ciepłego mleka
* 2 łyżki stopionego i ostudzonego masła
* 3/4 łyżeczki soli
* 1 płaska łyżeczka cukru
* 1 duże żółtko
* 2,5 szklanki mąki


Aby przygotować puree z dyni należy ją obrać, wydrążyć środek i pokroić w małą kostkę. Dynię przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy 2-3 łyżki wody i dusimy tak długo, aż dynia zamieni się w gładkie puree. Do dyni nie dodajemy cukru. Moja dynia całkowicie się rozgotowała, ale jeśli chcecie mieć idealną konsystencję, można ją przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem. Taką dynię możecie też pasteryzować.

Mleko odrobinę podgrzewamy (powinno być ciepłe, ale bez problemu powinniście dać radę zanurzyć w nim palec). Do miski wsypujemy drożdże, cukier i sól. Mleko łączymy z żółtkiem, masłem i dynią i dodajemy do miski. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką, a następnie dodajemy mąkę. Zagniatamy elastyczne ciasto (ok 5 min), przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 min, albo do czasu aż ciasto podwoi objętość.

Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 10 części i z każdej z nich formujemy długi na ok 15 cm wałeczek. Na jego środku zawiązujemy supełek, a następnie wystające końce zawijamy - jeden pod spód, drugi na wierzch bułeczki i dociskamy do środka. Bułeczki układamy na podsypanej mąką blasze i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min.

Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni ok 15 min. Najlepiej otworzyć piekarnik i sprawdzić, czy bułeczka jest lekko przyrumieniona od spodu.

Ciepłe są chyba najlepsze... :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation