Kuchnia

Desery

Pralinki orzechowe

Składniki na około 25 pralinek:

100 g wafelków z nadzieniem z orzechów laskowych, pokruszonych

150 g orzechów laskowych

200 g nutelli

250 g gorzkiej lub mlecznej czekolady (do obtoczenia)*, roztopionej w kąpieli wodnej lub w mikrofali - ja nie użyłam polewy i obtoczyłam pralinki w kakao

Orzechy laskowe podpiec w piekarniku (około 180ºC przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu) lub na patelni. Obrać ze skórki (wystarczy potrzeć w dłoni, z podpieczonych orzechów skórka bardzo łatwo schodzi). Posiekać.

Wafelki (najlepsze bez polewy czekoladowej) drobno pokruszyć do miski, wsypać posiekane orzechy, dodać nutellę i wymieszać.

Z masy formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (masa będzie klejąca, ale wystarczy lekko zwilżyć dłonie, można również dosypać więcej pokruszonych wafelków), układać na talerzyku, schłodzić. Obtaczać w czekoladzie i zostawić do jej zastygnięcia (ja obtoczyłam w kakao)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation