Kuchnia

pieczywo

Składniki:

600 g mąki,1 łyżka soli, 50g drożdży,300 ml ciepłego mleka,300 g ugotowanych ziemniaków,1 łyżka margaryny.

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z solą.Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka,lekko wymieszać.Kartofle przepuścić przez maszynkę,dodać wymieszane drożdże.Wszystko dodać do mąki i wyrobić na gładką masę.(wyrabiać,aż ciasto nie będzie kleiło się do miski).Odstawić do wyrośnięcia.Formę do pieczenia natłuścić.Ciasto jeszcze raz zagnieść i włożyć do formy.Odstawić w ciepłe miejsce,żeby podrosło.Piec w temp.175°C ok 40 – 45 min.

Niektórzy do ciasta dodają ziarna słonecznika,lub można dodać 200 g szynki drobno pokrojonej i 150 g żółtego sera,też drobno posiekanego.Wtedy wszystko należy wgnieść w ciasto.

POWIĄZANE WPISY:
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation