Kuchnia

Kuchnia

Muhammara – pasta z pieczonej czerwonej papryki | Człowiek z łyżką



Składniki:

5 czerwonych papryk (ok 500g)
1,5 szklanki miąższu z chleba
1 szklanka podprażonych orzechów włoskich
4 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka papryki chili w płatkach
1 szklanka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Zacznijcie od papryk, umyjcie je, nasmarujcie lekko oliwą i wstawcie do piekarnika nagrzanego do maksymalnej temperatury (najlepiej opcja grill). U mnie było to 250 stopni

2. Pieczcie aż skórka będzie czarna (ok.30 minut) Po spieczeniu się jednej strony (ok. 15 minut) przewróćcie papryki na drugą stronę

3. Po wyjęciu przełóżcie do foliowej siatki, zawiążcie i zostawcie na min. 20 minut (najlepiej do ostygnięcia)

4. Wyjmijcie papryki z siatki i zdejmijcie skórkę – jeśli przypiekła się odpowiednio, nie powinno być z tym problemu – usuńcie gniazda nasienne i nadmiar wody

5. Wszystkie składniki wrzućcie do miksera zmiksujcie na gładką pastę (im bardziej zmiksowana tym lepsza)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation