Kuchnia

słodkie desery

CHAŁWA
Składniki:
150 g sezamu
1 i 1/2 - 2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki pasty waniliowej
1/2 łyżeczki kakao

Przygotowanie:
Sezam uprażyć lekko na suchej patelni, na złoto - złoto-brązowo. Najważniejsze, żeby go nie spalić.
Ostudzone ziarna zmielić w płynku do kawy. Masa powinna mieć strukturę plasteliny. Do zmielonego sezamu dodać miód i zagnieść dokładnie (miód jest tutaj rodzajem spoiwa). Do 1/3 masy dodać kakao, zagnieść. Do pozostałej części dodać pastę waniliową, cukier waniliowy lub aromat.

Na folii aluminiowej z masy waniliowej uformować cieńki prostokąt. Na prostokącie porozkładać cząstki masy kakaowej i zwinąć roladę, ścisnąć, wstawić do lodówki na ok 1 h.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation