Kuchnia

ZUPY

Pulpety w sosie pomidorowym czyli pomysł na pyszny, delikatny obiad.

PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM

Pulpety w sosie pomidorowym – nie ufajcie nikomu kto ich nie lubi. Pulpety to sycące, delikatne i wspaniałe danie idealnie pasują do tłuczonych ziemniaków lub makaronu. Tradycyjne klopsiki w pomidorowym sosie to istna uczta, która przygotujecie w mniej niż godzinę. Aby pulpety były wybitne radzę, żebyście sami zmielili mięso – ja użyłam łopatki wieprzowej. Polecam też klopsiki w stylu włoskim.

Pulpety w sosie pomidorowym składniki:

500 gramów wieprzowego mięsa mielonego, z łopatki, szynki lub chudej karkówki

2 ząbki czosnku

2 średnie cebule

3-4 łyżki bułki tartej

majeranek i 2 listki rozmarynu lub oregano i bazylia

dwie kostki rosołowe lub 1-1,5 l bulionu z kurczaka, warzywnego lub wołowego

puszka pomidorów

3 łyżeczki przecieru pomidorowego

1 płaska łyżka cukru

sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe

olej, mąka

Pulpety w sosie pomidorowym przepis:

Jedną średnią cebulę należy drobno pokroić i podsmażyć na małym ogniu, na koniec dodając drobno posiekany czosnek.

Podsmażoną cebulę i czosnek dodajemy do mięsa mielonego. Mięso obficie przyprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy bułkę tartą, 2-3 łyżki zimnej wody oraz zioła. Całość dokładnie mieszamy.

Przed ulepieniem wszystkich pulpetów smażę zawsze kawałek masy mięsnej na suchej patelni, aby sprawdzić czy mięso jest dobrze przyprawione. W razie, gdy smak nie jest idealny dodaję więcej soli, pieprzu lub ziół i czosnku.

Z przygotowanego mięsa formujemy średniej wielkości pulpety i każdy obtaczamy w mące i odkładamy na osobny talerz.

W średnim garnku podgrzewamy bulion. Do wywaru dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Po zagotowaniu dorzucamy delikatnie pulpety i gotujemy przez około 10 minut na wolnym ogniu, aż pulpety będą w pełni ugotowane – przed podaniem zawsze warto sprawdzić jednego, góra dwa czy są już dobre :)

Sos pomidorowy do pulpetów przepis:

W drugim średnim garnku podsmażamy cebulę oraz drobno posiekany czosnek. W tym momencie jeśli mamy akurat otwarte wino możemy dolać 100-150 ml i zredukować na wolnym ogniu – smak sosu będzie bogatszy.

Dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, pół szklanki wywaru z gotujących się pulpetów, cukier, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy 10-15 minut.

Miksujemy sos blenderem na gładki sos.

Do zmiksowanego sosu dodajemy odcedzone pulpety i gotujemy całość jeszcze 5-10 min.

Jeśli lubicie możecie zagęścić sos śmietaną, warto też oprószyć całość natką pietruszki. Pyszności!

Klopsy w sosie koperkowym z odrobiną chrzanu są równie dobre.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation