Hobby

Baskets & Tress

Zamiast foremki ciasto w puszce
Składniki:

3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 szklanka letniego mleka
50 g drożdży
50 g roztopionego masła
szczypta soli
2 żółtka
150 g bakalii
puszki


Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki mleka w kruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia około 5 minut. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, żółtka, sól, masło, rozczyn i mleko, mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodajemy mąki. Zagniatamy. Bakalie mieszamy z 1 łyżką mąki, dodajemy do ciasta, łączymy i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia około 2 godziny.
Puszki wykładamy natłuszczonym pergaminem, nakładamy ciasto do 3/4 wysokości i odstawiamy na 1 godzinę. Pieczemy w temp. 180*C około 30 minut.
Po przestygnięciu, można polać lukrem albo posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation