Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Przepis na cynamonowe ciasto z jabłkami
Kuchnia Lidla

Co kupić
mąka: 2 szklanki
cukier: 1 szklanka
jajka: 4 szt.
dowolne jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w plasterki : 3 szt.
proszek do pieczenia: 1 płaska łyżeczka
soda : 1 płaska łyżeczka
cynamon : 1 łyżeczki
orzechy włoskie uprażone na suchej patelni i drobno pokrojone : 15 dag
olej roślinny: 0,75 szklanki

Jak zrobić
poziom: łatwy porcji: 6 czas: 50min
Przygotuj
Rozgrzej piekarnik do 180°C
Przygotowanie
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Wsypypujemy powoli cukier, a następnie ciągle ubijając, dodajemy pojedynczo żółtka. Powoli dosypujemy mąkę wraz z sodą, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Wlewamy olej. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do ciasta. Orzechy prażymy na suchej patelni, drobno siekamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Całość delikatnie mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika /180°C/. Piec ok. 35-40 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation