Kuchnia

SYLWESTER

Sałatka z cukinii z kurczakiem
Sałatka z cukinii z kurczakiemfot. A. RogalskiPrzygotowanie: 40 min
Porcja: 270 kcal

Składniki na 4 porcje:
- 2 małe cukinie
- podwójny filet z piersi kurczaka
- czerwona i żółta papryka
- 4 pomidory
- 2 szklanki bulionu z kostki
- pęczek koperku
- sok z połowy cytryny
- oliwa
- 2–3 gałązki lubczyku
- sól, pieprz
- sos tabasco
- ząbek czosnku

Sposób wykonania:
1. Mięso opłucz, zalej gorącym bulionem, przykryj i gotuj około 30 minut. Następnie wyjmij z wywaru, ostudź.

2. Cukinię umyj, rozetnij wzdłuż na połówki, łyżeczką wydrąż gniazda nasienne, następnie pokrój miąższ w cienkie plasterki. Oczyść paprykę, potnij w paseczki. Pomidory pokrój na cząstki, a zimne mięso w cienkie plasterki. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki.

3. Posiekaj lubczyk i koperek. Czosnek przeciśnij przez praskę. Sok z cytryny połącz z ziołami i czosnkiem. Dodaj kilka kropelek tabasco oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj z 3 łyżkami oliwy. Sosem polej sałatkę. Jeszcze raz przemieszaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation