Kuchnia

Kulinaria

Pierś Kaczki w Sosie z Owoców Leśnych

Składniki:
4 piersi z kaczki o wadze około 175 g każda
olej do smażenia
125 ml półsłodkiego wina
125 g mieszanych owoców leśnych (malin, jagód, czerwonych porzeczek)
spora łyżka miodu
3/4 łyżeczki przyprawy do piernika
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 200oC. Prostokątną brytfannę posmarować olejem.
Piersi kaczki umyć, dokładnie osuszyć na papierowym ręczniku. Ostrym nożem naciąć skórę w kratkę. W rondlu rozgrzać olej - obsmażyć mięso partiami po około 4 minuty z każdej strony zaczynając do strony ze skórką. Kiedy mięso będzie już rumiane, przełożyć je na brytfannę (skórką do góry) i wstawić do piekarnika na 12 minut jeśli ma być mało wypieczone (również jeśli piersi są niewielkie) lub 15 minut by uzyskać mięso średnio wypieczone.

Z rondla zlać nadmiar tłuszczu, wlać wino i dobrze odparować. Wrzucić owoce, miód i przyprawy. Mieszając gotować aż sos zgęstnieje.

Gotowe mięso odstawić na chwilę pod przykryciem. Następnie pokroić w plastry, a sok który z niego wypłynie wmieszać do sosu. Podawać z ziemniakami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation