Kuchnia

pieczywo

Składniki :
(na około 20 bułeczek)
780 g mąki pszennej (użyłam chlebowej)
500 ml letniej wody
15 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka
mak
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski.Na środku robimy dołek w który wrzucamy pokruszone drożdże,cukier,łyżkę mąki i parę łyżek wody.Delikatnie mieszamy,ale tylko to,co znajduje się w dołku.Zostawiamy na około 10 minut,aż drożdże zaczną pracować.Po tym czasie do rozczynu dodajemy resztę mąki,wody i sól. Wyrabiamy elastyczne ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.Po godzinie znowu zagniatamy i ponownie odstawiamy przykryte na około godzinę.Gotowe ciasto dzielimy na 20 równych części.Następnie z każdej części robimy owalne bułeczki.Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.Przed włożeniem do piekarnika bułki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy makiem.Nacinamy każdą bułeczkę wzdłuż ostrym nożem.Pieczemy w temperaturze 200’C przez 20-25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation