Kuchnia

wypieki

Sernik Oreo

Sernik jest aksamitny, a czekoladowe ciastka nadają mu charakteru (mimo iż uważam, że same w sobie ciastka Oreo nie są zbyt smaczne).
Sernik bardzo prosty do przygotowania.


Składniki (okrągła blacha 24 cm)

Ciasteczkowy spód:

3 łyżki masła
100 g ciastek Oreo


Na sernik:

1kg trzykrotnie mielonego sera
250 ml skondensowanego słodkiego mleka
1 budyń waniliowy bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
100 g ciastek Oreo

Wierzch ciasta:

3/4 szklanki śmietanki kremówki
łyżka cukru pudru
śmietan fix
kilka ciastek Oreo


Przygotowanie

Spód: Ciastka rozdrabniamy na piasek blenderem. Rozpuszczamy masło, do rozpuszczonego przesypujemy ciastka, dokładnie mieszamy.
Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko przygniatamy. Przez 3 minuty podpiekamy w nagrzanym do temp. 180 stopni piekarniku.

Na wystudzony spód wylewamy masę serową, którą przygotowujemy w następujący sposób:
Ser, mleko i cukier ubijamy. Dodajemy budyń i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokruszone ciastka Oreo, mieszamy łyżką (nie mikserem).
Przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 10 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez godzinę (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto powinno odstać w lodówce minimum kilka godzin.

Po wystudzeniu ciasta ubijamy śmietanę dodając cukier puder i śmietan fix. Na koniec dekorujemy ciastkami Oreo. Dzięki śmietan fixowi śmietana będzie ładnie wyglądać nawet 2 dni. Można też ciasto udekorować tuż przed podaniem (wtedy nie dodajemy do śmietany nic oprócz cukru pudru).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation