Kuchnia

ciastka

:) Ciasteczka czekoladowe z piernikową nutą

Składniki:

370g gorzkiej czekolady + 50g do posypania
60g masła
2 jajka
160g cukru trzcinowego
110g mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka przyprawy do piernika (najlepiej domowej)

220g czekolady roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopioną, ostudzoną czekoladę, a następnie cały czas mieszając mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawę do piernika. Delikatnie łączymy masę ze 150g pokruszonej czekolady. Nakładamy łyżką na blachę formując ciastka. Posypujemy przeznaczoną do dekoracji grubo posiekaną czekoladą. Pieczemy max. 15 min w temp. 150-160°C
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation