Kuchnia

got.pom

Bułeczki delikatnie cytrynowe

Bułeczki są bardzo mięciutkie i puszyste, najlepsze z truskawkowym dżemikiem:) Moim synom bardzo smakowały, zażyczyli sobie, żebym jutro jeszcze raz je upiekła. Przepis jest ze strony pracownia wypieków. Polecam.

SKŁADNIKI:

Ciasto:

300 g mąki
6 g drożdży świeżych (dałam 10 g)
100 ml mleka
60 g cukru
60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
2 jajka
skórka starta z 1 cytryny
3/4 łyżeczki soli (dałam mniej)

Poza tym:

1 białko lub jajko roztrzepane z 1 łyżką wody – do posmarowania bułek
płatki migdałowe

WYKONANIE:

Mleko lekko podgrzać, dodać do niego 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i drożdże. Rozrobić w miarę na jednolity płyn i odstawić do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypać do miski dodać startą skórkę z cytryny. Jajka i wyrośnięte drożdże wlać do miski z mąką i wszystko wyrobić. Na koniec dodać letnie rozpuszczone masło. Wszystko dobrze wyrobić (wyrabiać około 10 minut). Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia ok. 2 – 2,5 godzin, aż podwoi swoją objętość. Po urośnięciu jeszcze raz je wyrobić i podzielić na 9 kawałków. Z każdego kawałka uformować bułeczkę i układać ma wysmarowaną masłem tortownicę o średnicy 20 cm ( moja była 24 cm). Tortownicę przykryć lnianym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 – 1,5 h . Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem lub jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 – 30 minut w temperaturze 180 – 200 stopni C. (piekłam 25 minut w temperaturze 180 stopni C.).Ostudzić na kuchennej kratce.

Ciasto można wyrobić w maszynie do pieczenia chleba: (z drożdży zrobić zaczyn) wszystkie składniki włożyć do maszyny i nastawić odpowiedni program do mieszania i wyrastania ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation