Kuchnia

Ciasta, torty i inne wypieki

Różane rogaliki lub ciastka z musem malinowo-różanym

Ciastka różane :
-250 g mąki (może być także 200g mąki i 50g zmielonych-na puch migdałów)
-125g zimnego masła
-1 jajko
-1 łyżka kwaśnej śmietany (możecie dodać także jogurtu)
-3łyżki cukru różanego + 1 łyżka cukru z wanilią (przepis na cukier różany)
-słoiczek konfitury/marmolady różanej
-maliny do dekoracji
Mąkę przesiewamy przez sitko do dużej miski. Dorzucamy posiekane masło, jajko, śmietanę, cukier i całość zagniatamy. Formujemy kulę i zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na min. 30min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wałkujemy cienki placek. Wykrawamy trójkąty (jeśli robimy rogaliki) lub kółka.Każdy trójkąt smarujemy konfiturą i zwijamy ( nadmiar konfitury usuwamy, bo może się przypalić).Pieczemy w 180 C ok. 15-20min, aż ciasto uzyska złoty kolor.
Jeśli zrobiliśmy okrągłe ciasteczka- studzimy ciasto i wyciskamy lub nakładamy masę na środek. Na to układamy maliny.Mus delikatnie różano-malinowy:
-150g serka mascarpone
-1 łyżka cukru pudru
- niecała szklana malin
-łyżka cukru różanego
Mascarpone miksujemy kilka minut z cukrem pudrem. Dodajemy cukier różany. Miksujemy jeszcze minutę. Dorzucamy maliny i widelcem rozgniatamy delikatnie maliny. Wkładamy do lodówki na godzinę przed podaniem. Jeśli masa jest za mało słodka, dodajemy jeszcze odrobinę cukru ( robimy to na końcu, gdyż wszystko zależy od słodyczy owoców).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation