Kuchnia

Wędliny

Wędlinka z Indyka


Składniki:

filet z indyka (u mnie 700 g)
2 łyżki czerwonej papryki
2 łyżki majeranku
łyżka soli
łyżka granulowanego czosnku
łyżka przyprawy do gyrosa



Wszystkie przyprawy wymieszać. Filet z indyka dokładnie umyć i osuszyć.

Ułożyć mięso na folii spożywczej. Dobrze natrzeć z obu stron przyprawami, nie pomijając żadnych zakamarków. Owinąć szczelnie folią.
Włożyć do rękawa do pieczenia i również szczelnie owinąć nim mięso.
Zabezpieczyć przewiązując sznurkiem lub tak jak ja można użyć gumek recepturek.

Tak przygotowane mięso włożyć do garnka i zalać zimną wodą tak by było całkowicie przykryte. Gotować pod przykrywką. Od momentu zawrzenia wody odliczając 50 minut (czas gotowania zależy od wielkości mięsa). Po upływie tego czasu wyłączyć palnik, ale mięso pozostawić jeszcze w garnku na 15 minut.

Wyjąc mięso. Odwinąć. Ułożyć na talerzu i szczelnie przykryć folią aluminiową. Pozostawić do ostygnięcia. Kiedy wystygnie wstawić do lodówki - najlepiej na noc żeby przeszło przyprawami i nabrało smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation