Kuchnia

Dania z ryb

Kremowy łosoś w słoiku

200g filetów łososia ze skórą
200g masła niesolonego
1l wody
2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w kawałki ok. 2cm
1 marchewka, wyszorowana i pokrojona w grube plastry
1 ząbek czosnku, nieobrany, lekko zgnieciony
3 dymki
1 liść laurowy
2 łyżki winnego białego octu
2 łyżki świeżo startego chrzanu
2 łyżki posiekanego koperku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
sok z połowy cytryny

Do rondelka dodać wodę, ocet, liść laurowy, seler naciowy, marchewkę, łyżeczkę soli, czosnek i zielone części dymki (białe zachować na później). Zagotować, ściągnąć z ognia i od razu zanurzyć w tym łososia na 10 minut. Po tym czasie wyjąć z płynu i osuszyć na ręczniku papierowym.

Przygotować klarowane masło. Przełożyć je go rondelka i postawić na bardzo małym ogniu. Gdy roztopi się zbierać białą pianę z góry za pomocą łyżki.

Gdy piana będzie usunięta, a masło będzie klarowne i złote dodać do niego posiekane białe części dymki, chrzan, koperek, nieco soli, nieco pieprzu i sok z cytryny. Wymieszać i dodać ugotowanego łososia podzielonego palcami na małe kęsy. Wymieszać delikatnie i przełożyć do słoika lub ramekinów. Pozostawić do zastygnięcia.

Serwować na pieczywie, w towarzystwie jakichś pikli - cebulek, korniszonów czy kaparów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation