Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Babeczki cytrynowe
z puszystym kremem cytrynowym
Składniki na 12 babeczek:

1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
115 g masła
3/4 szklanki cukru
2 duże jajka
skórka otarta z 2 cytryn i 1 łyżka soku z cytryny
pół szklanki kefiru, maślanki lub kwaśnej śmietany 12%

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do gładkości po każdym dodaniu. Dodać otartą skórkę z cytryny i sok, zmiksować.

Do utartej na gładko masy dodawać na zmianę mąkę przesianą z proszkiem i śmietanę, mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do nich nałożyć ciasta do 3/4 ich wysokości.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Puszysty krem cytrynowy:

150 g serka mascarpone
150 g lemon curd
200 ml śmietany kremówki 30%

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

W miseczce wymieszać łyżką mascarpone i lemon curd.

W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Dodać ją do masy z mascarpone i bardzo delikatnie wymieszać, by tekstura kremu była delikatniejsza.

Krem cytrynowy nałożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą 1 cm tylką i - wyciskając krem spiralnie - udekorować babeczki.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation