Kuchnia

Pomysł na Hiszpańskie Oliwki w polskiej kuchni

Mięsne kluski z hiszpańskimi oliwkami

Składniki na farsz: udko z indyka, włoszczyzna, zielone lub czarne hiszpańskie oliwki, łyżka gęstej śmietany, suszone pomidory, seler naciowy, gałka muszkatołowa, koper, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia salsy: Udko z indyka dusimy z włoszczyzną przez około 2 godziny. Po ostudzeniu wywaru, mięso oddzielamy od kości i drobno siekamy. Dodajemy dużo lekko rozgniecionych czarnych lub zielonych hiszpańskich oliwek, łyżkę gęstej śmietany, suszone pomidory oraz odrobinę pokrojonej w kostkę marchewki i pietruszki z wywaru. Seler naciowy parzymy i siekamy w drobną kostkę. Przyprawiamy do smaku. Aby wzbogacić aromat można dodać świeżą bazylię, koper oraz lubczyk.

Składniki na kluski: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków, 2-3 łyżki mąki, 2 jajka, szczypta kurkumy, drobno posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania klusek: Z podanych składników wyrabiamy ciasto (najlepiej dzień wcześniej). Ważne, by ciasto wyrabiać sprawnie i nie za długo. Na dłoni formujemy placuszek, który faszerujemy kulką salsy z hiszpańskich oliwek i zawijamy. Kształt kluski, może być lekko wrzecionowaty lub po prostu okrągły. Gotujemy przez kilkanaście minut w osolonej wodzie, do momentu wypłynięcia na wierch. Gotowe kluseczki, można podsmażyć na maśle lub oliwie i delikatnie oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation