Kuchnia

Pomysł na Hiszpańskie Oliwki w polskiej kuchni

Pierś kaczki z zielonymi hiszpańskimi oliwkami

Składniki:
2 piersi z kaczki, 15-20 dużych hiszpańskich oliwekbez pestek, 6 - 8 szalotek (można zastąpić 3 cebulami),1 szklanka wina typu moscatel (białe słodkie), 2 łyżki stołowe hiszpańskiej oliwy z oliwek, sól i pieprz.
Przygotowanie:
Na skórze piersi zrób skośne nacięcia, tak, aby powstały romby. Posól i popieprz. Na rozgrzanej patelni z oliwą usmaż piersi zaczynając od strony ze skórą.Smaż do momentu kiedy piersi będą dobrze zrumienione po obu stronach. Wewnątrz pierś powinna zostać różowa. Zdejmij z patelni. Oliwki potnij na ćwiartki. Obierz szalotki, potnij je w ćwiartki i ręcznie rozwarstw na piórka. Na tej samej patelni zrumień szalotki. Następnie podlej winem i dodaj oliwki. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty. Piersi podziel na filety i podawaj z gorącymi szalotkami i oliwkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation