Kuchnia

baby i babeczki

Korzenne ciasto z dynia

Składniki:

4 duże jajka
240 ml oleju słonecznikowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 i 1/4 szklanki cukru
425g puree z dyni*
260g mąki pszennej
50g otrąb pszennych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki mielonych goździków
Ponadto:

100g czekoladowych groszków (lub posiekanej czekolady)
garść płatków migdałowych

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania wlać olej i ekstrakt z wanilii. Następnie dodać puree z dyni i wszystko razem dobrze wymieszać.
W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki sypkie. Dodać do masy jajeczno-dyniowej i szybko zamieszać (tylko do połączenia się składników). Na koniec dodać groszki czekoladowe i płatki migdałów.
Przełożyć ciasto do formy o śr. 25cm i piec w temp. 180°C przez ok. 50-60 min (do tzw. suchego patyczka)

Polewa:

4 łyżki cukru
6 dkg masła
2 łyżki śmietany
3 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody (1 łyżka). Resztę składników zagotować.
Gdy żelatyna napęcznieje dodać ją do gorącej masy czekoladowej i mieszać aż się rozpuści. Wystudzić.
Gotową polewą polać ciasto.

*puree z dyni: dynię umyć, pozbawić miąższu, pokroić w plastry o grubości ok 1,5 cm ułożyć na blaszce i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C przez ok 20 - 30 min. Miękką dynię pozbawić skóry i rozgnieść blenderem na gładkie puree
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation