Kuchnia

baby i babeczki

Babka drożdżowa kokosowo-cytrynowa

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
30g świeżych drożdży
szklanka ciepłego mleka
3 żółtka
100g rozpuszczonego masła
3/4 szklanki wiórków kokosowych
pół szklanki cukru
skórka otarta z jednej całej cytryny
szczypta soli

Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżkę cukru i odstawić na 10 minut.
W misie miksera wymieszać pozostałe składniki, wlać rozczyn i wyrabiać ciasto końcówkami w kształcie haków przez ok. 5-6 minut, po tym czasie ciasto odstawić na godzinę do podwojenia objętości.

Formę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą. Przełożyć wyrośnięte i jeszcze raz krótko wyrobione ciasto(chodzi o to, aby je odgazować).
Piec w 180ºCprzez 20-25 minut, do czasu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy.
Upieczoną wyjąć na kratkę, całkowicie wystudzić.
Ozdobić ulubionym lukrem, kokosem i kandyzowaną skórką pomarańczy.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation