Kuchnia

Przepisy

Kluski śląskie ze skwarkami


boczek surowy wędzony - 150 gramów
cebula - 2 sztuki
Fix Kopytka czy leniwe - 1 opakowanie
szczypiorek - 0.5 pęczka
mąka ziemniaczana - 0.3 szklanki


Fix Knorr połącz z 450 ml wody. Dokładnie wymieszaj ciasto i odstaw na 10 minut.
Po tym czasie na podsypanej mąką stolnicy podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek.
Wałek z ciasta pokrój na małe kwadraty. Następnie rękoma uformuj z każdego kwadratu małą kulkę. Spłaszcz ją delikatnie w dłoniach i palcem zrób w środku wgłębienie.
Uformowane kluski śląskie gotuj w lekko osolonym wrzątku ok. 2-3 minut.
Boczek oraz cebulę pokrój w drobną kostkę. Następnie smaż na patelni, aż cały tłuszcz się wytopi i powstaną skwarki.
Dodaj kluski śląskie oraz posiekany szczypiorek. Podawaj. Rada Aby boczek dobrze się kroił, wstaw go do zamrażalnika na 2 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation