Kuchnia

Ryżowe

Przepis na risotto z grzybami - włoska kuchnia
Grzybowe risotto
Risotto to najpopularniejszy sposób przyrządzania ryżu we Włoszech. Bardzo często podawane jest jako samodzielne, pierwsze danie (primo). Najważniejszym składnikiem risotto jest ryż, najpopularniejszą odmianą wykorzystywaną do przygotowania risotto jest Arborio oraz Carnaroli. Ich ziarenka są krótsze, zawierają mniej amylozy i doskonale chłoną aromaty składników, z którymi są przyrządzane. W szczególności - suszonych grzybów, dzięki czemu grzybowe risotto jest tak smaczne!

Przepis na risotto z grzybami - włoska kuchnia Składniki (dla 2 osób):
- 150 gramów ryżu arborio
- 100 gramów pieczarek
- 15 gramów suszonych grzybów (podgrzybki lub borowiki)
- 50 ml białego wina (wytrawne / półwytrawne)
- 1 mała cebulka
- 1 kostka bulionowa
- łyżka masła
- łyżka drobno startego parmezanu
- sól, pieprz, tymianek
- oliwa z oliwek



Wykonanie:
1. Suszone grzyby moczyć w wodzie przez 30-60 minut, odcedzić i pokroić w paski. Cebulkę pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Kostkę bulionową rozpuścić w 500 ml gorącej wody.

2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulkę na małym ogniu, dodać pieczarki i suszone grzyby. Podgrzewać około 2-3 minuty.

3. Zwiększyć gaz i dodać na patelnię ryż. Mieszać intensywnie, po około 2-3 minutach ryż zrobi się szklisty. Należy wówczas wlać na patelnię wino. Ryż wchłonie przyjemny aromat, a alkohol odparuje.

4. Następnie należy zmniejszyć gaz i gotować risotto przez 15-20 minut, dolewając co kilka minut łyżkę bulionu i mieszając. Dodać sól i pieprz do smaku.

5. Patelnię zdjąć z gazu. Dodać masło, parmezan i dokładnie wymieszać.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation