Kuchnia

Ryżowe

Kotlety ryżowe z żółtym serem

Składniki:
20 dag ryżu (1 szklanka)
15 dag żółtego sera
2 ząbki czosnku
3 jajka
2 łyżki śmietany 18%
ostra papryka w proszku
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Do garnka wlać 2,5 szklani wody. Zagotować, posolić i wsypać opłukany ryż. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut i ostudzić. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do ryżu dodać żółty ser, czosnek, żółtka, śmietanę, szczyptę ostrej papryki w proszku, soli i pieprzu. Wszystko razem wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywno, dodać do masy ryżowej i razem wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką ryżowy farsz i formować kotleciki. Piec z dwóch stron na złoty kolor. Kotleciki podawać na gorąco z dużą ilością ulubionej surówki. Z podanych składników wyjdzie około 25 kotlecików ryżowych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation