Kuchnia

Przepisy

Buraczane babeczki

Składniki:

Ciasto:

140g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
190g ugotowanych i obranych buraków
150ml oleju np. rzepakowego
3 jajka (rozmiar M)
1,5 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
50g kakao
150g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli

Krem:

200g serka kremowego typu Philadelphia
200g masła
30g cukru pudru
100g białej czekolady
100g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto. Ugotowane i obrane buraki pokroić na mniejsze kawałki i razem z olejem zmiksować dokładnie blenderem na gładką masę.
W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Odstawić na bok.
Do masy buraczanej dodawać stopniowo po jednym jajku, miksując mikserem na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w 2 porcjach suche składniki z miski. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

Przygotować krem. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo serek. Masę podzielić na pół.
Czekolady posiekać drobno i oddzielnie roztopić w kąpieli wodnej.
Chłodną czekoladę gorzką wymieszać z połową kremu, a chłodną białą czekoladę z drugą połową kremu.
Biały i ciemny krem przełożyć do dwóch jednorazowych rękawów cukierniczych (lub ułożyć na dwóch kawałkach folii spożywczej i zwinąć je w rulon).
W rękawach cukierniczych odciąć końcówki (niedużo tak, aby dwie końcówki zmieściły się do jednej tylki).
Kremy w rękawach (lub folii) włożyć do rękawa cukierniczego z tylką np. w kształcie gwiazdki.
Na ostudzone babeczki wyciskać krem, robiąc ruchy okrężne.
Babeczki przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation