Kuchnia

Słodkiego miłego życia

Matyldki


Składnik::


Ciastka:

1 kg mąki + do podsypywania,
1,5 łyżeczki amoniaku,
0,5 kg cukru,
0,5 kg margaryny,
0,5 l gęstej śmietany 18%,
2 żółtka,
4 jajka,


Lukier:


1 łyżka mleka,
6 łyżek cukru pudru,
kilka kropel aromatu rumowego,
2 słoiki powideł śliwkowych


Przygotowanie:


Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z amoniakiem i cukrem. Następnie dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Gdy całość drobno posiekamy dodajemy jajka i żółtka oraz śmietanę. Jeszcze chwilkę siekamy nożem, a następnie już rękoma zagniatamy ciasto podsypując stolnicę mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5mm i szklanką wycinamy koła. Ciastka układamy na blaszce i pieczemy w 180 stopniach aż do lekkiego zrumienia. Potrwa to od 10 do 20 minut - w zależności od rodzaju piekarnika. Gotowe ciastka studzimy, po ostudzeniu ciastka będą bardzo twarde. Do miseczki wlewamy mleko i aromat rumowy. Dodajemy po łyżce cukru pudru cały czas ucierając. Ciastka rozkładamy na kratce i polewamy je lukrem. Odstawiamy je do całkowitego wyschnięcie, trwa to około 1 dnia. Następnie jedno ciastko smarujemy dżemem. przykrywamy drugim i lekko dociskamy, aby się zlepiły. Ciastka odstawiamy na 2-3 dni, aż zmiękną, wówczas rozpływają się w ustach
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation