Kuchnia

na słodko

Makagigi

Makagigi to pomysł na wigilijne ciasteczka bez glutenu. Wszystko, czego potrzeba do ich wykonania to miód, cukier (u mnie zamiast cukru – ksylitol), mak i ulubione bakalie.

Składniki:

- 1-1,5 szklanki przepłukanego i osuszonego maku
- 1 szklanka miodu (u mnie gryczany)
- 5 łyżek ksylitolu
- bakalie – do smaku

Jak zrobić makagigi?

1. Na wolnym ogniu podgrzej miód. Gdy się rozpuści, dodaj ksylitol. Podgrzewaj przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
2. Dodaj tyle maku, żeby masa zrobiła się gęsta.
3. Całość gotuj ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.
4. Pod koniec gotowania dodaj ulubione bakalie.
5. Gdy masa jest jeszcze ciepła, wyłóż ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem. Pokrój na dowolne kształty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation