Kuchnia

Posmaruj mnie - czyli pasty do pieczywa

pasty

Sposób przygotowania

# Pasta jajeczna z miętą i rzodkiewką

* Składniki:

3 rzodkiewki (ok. 40 g)

2 jajka na twardo

1 łyżeczka świeżej posiekanej mięty (jeśli będzie czubata, mięta będzie bardziej wyrazista)

sól, pieprz, sok z cytryny

4 łyżeczki majonezu

* Przygotowanie:

1. Jajko studzimy, obieramy, rozdrabniamy widelcem.

2. Rzodkiewkę myjemy, osuszamy, siekamy w słupki.

3. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Na końcu dodajemy miętę. Doprawiamy.

# Pasta jajeczna z guacamole

* Składniki:

½ awokado

1 jajko na twardo

2 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka świeżej posiekanej bazylii

mała garść orzeszków pinii

sól, pieprz, sok z cytryny

* Przygotowanie:

1. Posiekany drobno czosnek rozcieramy w moździerzu z oliwą i bazylią.

2. Jajko obieramy, rozdrabniamy widelcem, łączymy z pastą bazyliową.

3. Awokado tuż po obraniu skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Łączymy z masą jajeczną. Doprawiamy solą i pieprzem.

4. Podajemy posypane uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi.

# Pasta jajeczna z tuńczykiem i awokado

* Składniki:

100 g tuńczyka w sosie własnym

1 jajko na twardo

½ awokado

1 czubata łyżeczka posiekanego koperku

1 ząbek czosnku

sól, pieprz, sok z cytryny

1 łyżka majonezu

1 łyżeczka musztardy Dijon

* Przygotowanie:

1. Tuńczyka odsączamy. Rozdrabniamy widelcem.

2. Awokado spryskujemy obficie sokiem z ytryny od razu po obraniu. Łączymy z tuńczykiem.

3. Ostudzone jajko obieramy, rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do masy.

4. Siekamy drobno czosnek. Dodajemy.

5. Całość doprawiamy majonezem i musztardą, następnie doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania i smaku. Posypujemy koperkiem, mieszamy. Podajemy.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation