Kuchnia

Posmaruj mnie - czyli pasty do pieczywa

Hummus z pieczonymi burakami
Składniki:

1 szklanka ciecierzycy (po ugotowaniu ok. 2-2,5 szklanki),
3 małe buraki,
sok wyciśnięty z połowy cytryny,
0,5 szklanki oliwy z oliwek,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki tahiny/ tahini/ pasty sezamowej (czystej bez żadnych dodatków),
sól himalajska lub morska i zioła (wybrane, ja zastosowałam "posypkę do kanapek", w której znalazły się m.in.: pietruszka, koperek, czosnek niedźwiedzi, owoce rokitnika, pokrzywa itp.),
odrobina syropu klonowego,
2 łyżeczki sezamu niełuskanego.

Przygotowanie:

Ciecierzycę moczymy najlepiej przez całą noc. Wodę odlewamy, przepłukujemy ziarno i gotujemy do miękkości.

Buraki pieczemy w piekarniku ok. 1 godz. i 15 min. w temp. 150-180 stopni. Studzimy.

Przystępujemy do blendowania/ miksowania. Zaczynamy od tych bardziej płynnych i miękkich składników. Chodzi zatem o wszystko oprócz cieciorki. Kiedy stworzymy już ten jakże aromatyczny sos dodajemy stopniowo cieciorkę. 0,5 szklanki, a następnie miksujemy, a później kolejne pół szklanki. Stopniowo: od najniższych do nieco wyższych obrotów. Staramy się zmiksować wszystko na gładką masę, a więc jeśli nie mamy ekstra maszyny to może to potrwać kilka dobrych minut. Podajemy w miseczce posypując sezamem (może być uprzednio podprażony na suchej patelni).

Podajemy z chlebem, surowymi warzywami (np. słupki marchewki, selera, pietruszki), bądź jako dodatek do krakersów, chlebków, czy innych wytrawnych wypieków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation