DIY - zrób to sam

Zdrowym być...

Berberys

Berberys to krzew rosnący w praktycznie wszystkich parkach w naszym kraju. Jego piękne, czerwone owoce od lat używane były zarówno w kuchni, jak i w celach leczniczych. Już kilkaset lat temu odkryto jego pozytywne działanie w przypadkach żółtaczki i malarii. Używano go także jako leku na szkorbut.

Suszone owoce berberysu dodaje się do herbat ziołowych - podnosi on bowiem odporność, a także pomaga w stanach zapalnych błon śluzowych. Owoce zawierają mnóstwo witaminy C, pektyn i soli mineralnych, a także witaminy P, która poprawia samopoczucie i pomaga przy przeziębieniach.
Berberys


Owoce berberysu zbiera się zanim dojrzeją - dojrzałe są miękkie i łatwo się gniotą. Można je suszyć - w temperaturze maksymalnie 50 stopni C, można także robić soki, syropy, dżemy i konfitury. Przepis na konfiturę nie jest skomplikowany: szklankę cukru gotujemy w jednej trzeciej szklanki wody.

Gdy cukier się rozpuści (musimy uważać, by nie zamienił się w karmel), dodajemy dwie szklanki berberysu i gotujemy na bardzo małym ogniu przez dziesięć minut. Zostawiamy pod przykryciem. Następnego dnia gotujemy jeszcze raz, dokładnie mieszając. Czynność tę powtarzamy jeszcze przez dwa dni. Ostatniego dnia konfiturę przekładamy do słoiczków. To doskonała ozdoba do ciast i deserów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation