Inne

dieta

STYCZEŃ!!!! DZIEŃ 1
Owsianka z gruszką i migdałami
1 szklanka mleka 2% tł.
4 łyżki płatków owsianych
1/2 średniej gruszki
1 łyżka płatków migdałowych
½ łyżeczki miodu naturalnego

Płatki gotujemy na mleku do miękkości. Dodajemy gruszkę startą lub pokrojoną w kostkę, płatki migdałowe i miód.

Pasta z awokado i serem feta
½ średniego awokado
1 cienki plasterek sera feta
½ ząbka czosnku
1 łyżeczka posiekanej kolendry
1 łyżeczka posiekanej pietruszki
3 czarne oliwki
1 łyżeczka cytryny
Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
4 pomidorki koktajlowe
1 kromka chleba razowego

Awokado umyj, natnij wzdłuż dookoła i przekręć w dłoniach każdą połowę w przeciwnym kierunku. Następnie wyjmij pestkę, obierz i pokrój. Oliwki pokrój w plastry. Owoc zmiksuj razem z serem feta, łyżeczką kolendry i pietruszki. Następnie dodaj wyciśnięty czosnek, cytrynę, oliwki. Dopraw pieprzem i solą. Smaruj pastą pumpernikiel i podawaj z pomidorkami koktajlowymi.

Gulasz warzywny z kaszą gryczaną
½ średniej marchewki
½ średniej pietruszki
½ średniego selera
½ średniego pora
¼ małej główki kapusty
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka oliwy z oliwek
liść laurowy, gałka muszkatołowa, majeranek, papryka słodka
sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
3 łyżki kaszy gryczanej
Wszystkie warzywa, umyte i oczyszczone pokroić w drobne słupki. Kapustę poszatkować. Rozdrobnione warzywa krótko podsmażyć na tłuszczu, dodać ok. 1 szklanki wody i poszatkowaną kapustę, przykryć i dusić ok. 25 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy. Gotowy gulasz podawać z kaszą gryczaną.

Krem z pomidorów ze świeżą bazylią
2 duże dojrzałe pomidory
2 łyżki jogurtu naturalnego
½ małej cebuli
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
Kilka listków bazylii
Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony

Pomidory, cebulę i czosnek drobno posiekać. Na oliwie poddusić cebulę i czosnek przez ok. 2-3 minuty. Wymieszać. Dodać pomidory i jogurt. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i gotować do miękkości. Całość zmiksować. Gotową zupę udekorować listkami świeżej bazylii.

Sałatka z wędzonym łososiem i sosem miodowo-cytrynowym
2 garście mieszanki sałat
6 pomidorków koktajlowych
50g wędzonego łososia
1 łyżka soku cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu naturalnego
½ łyżeczki musztardy Dijon
Sól morska, Pieprz czarny świeżo mielony

Łososia kroimy w podłużne paski. Sałatę przekładamy do miski, dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz pokrojonego łososia. Do miseczki wlewamy sok z cytryn, dodajemy sól i mieszamy, aby się rozpuściła. Cały czas mieszając stopniowo wlewamy oliwę by powstała gładka emulsja. Nadal mieszając, dodajemy miód i musztardę, doprawiamy do smaku pieprzem. Powstałym sosem polewamy sałatę, mieszamy i podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation