Inne

dieta

DZIEŃ11

PYYYYYYYCHA, PYCHA!!!
Placki bananowe z płatkami orkiszowymi i serem twarogowym
• mały banan 100g
• ser twarogowy chudy 40g 1 plaster
• średnie jajo 50g
• 2 łyżki płatków orkiszowych 20g
• 1/2 łyżeczki płynnego miodu 5g
• sok z 1/2 limonki
• oliwa z oliwek 1 łyżka

Banana pokroić w plasterki i zmiksować razem z twarogiem, jajem i płatkami orkiszowymi. Za pomocą łyżki formujemy na patelni placuszki. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Placki można polać odrobiną miodu i skropić sokiem z limonki.

Koktajl ogórkowy na bazie kefiru
• ½ szklanki kefiru
• 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
• ½ świeżego ogórka
• ½ cytryny
• kilka gałązek natki pietruszki
• pomidorki koktajlowe do dekoracji
• pieprz czarny

Cytrynę sparzyć, zetrzeć trochę skórki, wycisnąć sok. Natkę opłukać, drobno posiekać (gałązkę odłóż). Ogórka opłukać, odkroić kilka plasterków ze skórką do dekoracji. Pozostałą część ogórka obrać, przekroić na pół, łyżeczką wydrążyć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Pokrojonego ogórka zmiksować blenderem wraz z posiekaną natką. Do zmiksowanego ogórka dodać kefir i jogurt, wymieszać. Całość przyprawić do smaku pieprzem i sokiem z cytryny. Nalać do szklanek, posypać skórką startą z cytryny, udekorować plasterkami ogórka, pomidorkami i listkami natki.

Risotto wegetariańskie
• 4 łyżki ryżu brązowego (60g)
• 1/2 szklanki groszku zielonego (lub ½ szklanki ugotowanego mrożonego groszku)
• 1/3 szklanki kukurydzy z puszki
• 1 średniej wielkości papryka czerwona
• 75g świeżych pieczarek
• Oliwa z oliwek 1 łyżka 10g
• Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony

Ryż ugotować. Paprykę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki. Warzywa poddusić na oliwie z oliwek, następnie połączyć z ryżem, groszkiem i kukurydzą. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

Zupa krem z groszku zielonego z dodatkiem brokułów
• 100 g mrożonego zielonego groszku
• 100 g brokułów
• 1 średni ziemniak
• 3/4 szklanki bulionu warzywnego
• 1 łyżka jogurtu naturalnego

Ziemniaka obierz, umyj i drobno pokrój. Groszek i brokuły wraz z ziemniakami wrzuć do rondelka. Całość zalej 0,5 litra wody (ma ledwie przykryć jarzyny). Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Następnie całość zmiksuj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz rozcieńczyć ją wodą. Podawać z łyżką jogurtu naturalnego.

Sałatka z łososiem i jajkiem
• 50 g łososia wędzonego na gorąco
• 1/2 czerwonej cebuli
• 1 garść roszponki (60g)
• 1 jajko (60g)
• pieprz
• sól
Sos:
• 2 łyżki oliwy z oliwek (20g)
• 1 łyżeczka octu winnego
• 1 łyżeczka miodu płynnego (12g)
• ½ łyżeczki musztardy (3g)
• Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
Jajko ugotować na twardo. Na talerzu ułożyć roszponkę a na niej, jajko pokrojone na 4 części, łososia pokrojonego w większe kawałki oraz cebulę pokrojoną w pióra. Doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem powstałym z wymieszania oliwy z oliwek, octu winnego, miodu oraz musztardy. Smacznego!
Zdjęcie: Ode mnie usłyszysz zawsze dobre slowo :) nawet jesli potknelas sie i roztrzaskalas swoje postanowienie .. Jutro bedzie lepiej
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation