Kuchnia

ciasto sliwkowe

SERNIK ZŁOTA ROSA PROCEDURA

Najpierw należy zacząć od przygotowania kruchego ciasta:

300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru
100 g margaryny (lepsze jest masło)
1 jajko
2 żółtka
Procedura: wszystkie składniki zagniatamy krótko (kruche ciasto tak lubi), rozwałkowujemy i przekładamy na dno prostokątnej formy wyłożonej wcześniej papierem. Pieczemy w 180 stopniach C 20 min. W tym czasie zajmujemy się masą serową:

1 kg twarogu *
1 szklanka cukru
1-1,5 szklanki mleka
0, 5 szklanki oleju
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 całe jajka
4 żółtka
sok z całej cytryny
* najlepiej, aby kupić zwykły twaróg i przemielić go 2 razy, ale można też kupić w wiaderku twaróg sernikowy, np. Piątnicy

Procedura: wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Następnie wylać ją na upieczony spód z kruchego ciasta. Piec 50 min. w 180 stopniach C. Ostatnim etapem jest przygotowanie kremu bezowego:

6 białek
1 szklanka cukru pudru
Procedura: ubijamy białka z cukrem na sztywno. Po upieczeniu sernika przekładamy krem białka na wierch sernika i pieczemy 25 min. w 150 stopniach C. Ciasto zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia sernika.

Uwaga: złota rosa pojawia się dopiero na drugi dzień. Sernika nie wolno wkładać do lodówki, w innym bądź razie rosa nie pojawi się. Jeszcze jedna ważna uwaga – mój piekarnik, to straszny złośnik, który pali mocno górę i jeden bok. Dlatego też rosa i wierch piany wyglądają ciemniej, niż powinny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation